ISO.HACCP GMP


Untuk Menjamin Keselamatan dan kebersihan Makanan ,Pelbagai jenis standard di wujudkan.
ISO 9001:2000
Satu standard bertulis yang menetapkan dan menerangkan elemen-elemen yang perlu ada dalam sistem kualiti pengurusan ,perkhidmatan ,produk yang di uruskan secara sistematik dan didokumenkan serta diamalkan secara konsiten bagi memenuhi kehendak pelanggan. Dalam pengertian yang mudah ISO 9001 ialah : “mendukomenkan apa yang dilakukan dan lakukan apa yang di dokumenkan.

GMP (G00d Manufcaturing Pratice)

Amalan pengilangan yang baik (GMP) telah di wujudkan bagi membantu industri untuk mencapai piawai pengeluaran makanan yang lebih tinggi bagi memenuhi kehendak – kehenadak keselamatan makanan dan kehendak negara.
permohonan untuk mendapatkan sijil ini terbuka kepada semua jenis premis makanan samada pemprosesan , pembungkusan ,Penyimpanan dan pengedaran makanan

HACCP (Hazard analysis critical control point)

HACCP ialah satu sitem keselamatan makanan bersistematik dan berasaskan sains.Ia di gunakan untuk mengenal pasti bahaya khusus dalam pemerosesan membuat makanan. Ia juga merupakan sistem yang menilai semua bahaya yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan , dan juga digunakan untuk melaksanakan sistem kawalan khusus terhadap pemprosesan produk makanan , selain daripada turut menitikberatkan langkah pencegahan.

ISO 22000:2005 (sistem pengurusan Keselamatan Makanan)

ISO 22000:2005 merupakan sistem pengurusan keselamatan makanan yang memerlukan sesebuah organisasi yang terlibat dalam rantaian makanan untuk menjukkan kemampuannya dalam mengawal risiko bahaya keselamatan makanan dan memastikan bahawa makanan adalah selamat apabila di makan.

Artikel adalah sumbangan persatuan pengguna-pengguna Standard Malaysia.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: