Nama Allah 99


Asma Ul Husna

Dikatakan apabila seorang Hamba berdoa dengan Nama-nama Allah. Allah S.W.T akan makbulkan permintaan Hambanya itu
Bissmillah,!
Alhamdulilah rabbil a’lamin,Allahuma solli a’la Muhammad wa a’laa aalihi wa ashaaabihi ajamaiin.
Ya Allah dengan mengadahkan tangan -tangan kami ini kepada mu,Kami mengharapkan rahmatmu,sesungguhnya Rahmat mu adalah luas dan meluasi segala sesuatu.
  Ya Allah Kami beriman kepadamu,kewujudanmu dan kebesaranmu,Engkaulah Maha agung dan Maha Segala-galanya
    Ya Allah dengan namamu AlRahman,Al-Rahim,Engkaulah yang maha Pengasih dan Penyayang,Kasihanilah Kami ya Allah,Sesungguhnya tidak ada yang dapat memberikan kasih-sayang yang sebenarnya melainkan engkau.
     Ya Allah ,dengan namamu al-Malik raja segala Raja kepimpinanmu kami berharap,sesungguhnya tidak ada yang lebih baik kepimpinannya melainkan hanya engkau.Sesungguhnya engkau lebih berhak dipatuhi daripada segala pemimpin yang lain.
     Ya Allah ya al-Quddus,yang maha suci engkaulah Tuhan yang bersih dari segala kelemahan,menyembah dan mentaatimu tidaklah merugikan kami.Sesungguhnya segala pengharapan yang dicurahkan kepada selain engkau mengecewakan.Kami reda mempertuhankan engkau Zat yang maha Suci.
       Ya Allah ya Al-Salam, Yang maha selamat berikanlah keselamatan kepada kami dan keluarga kami.peliharalah kami semua dari segala bentuk kejahatan dan keburukan.Selamatkanlah kami dengan kebesaranmu ini dari segala bencana dunia dan akhirat.
        Ya Allah ya al-Mukmin yang maha Aman.Amankanlah kami dari segala yang kami takuti.Amankanlah ahli keluarga kami dari persengketaan,amankanlah jiran kami,kawasan kami dan negara kami dari segala kejahatan dan keburukan.Kami sedar bahawa tidak ada nikmat yang lebih baik daripada hidup dalam keadaan aman sentosa ,rukun dan damai.
       Ya Allah ya Al-Muhaimin,Yang maha memelihara ,Peliharalah kami daripada segala yang tidak kami kehendaki.Peliharalah kami dari segala keji penyakit dan iri ,peliharalah kami dari hasad dengki.Sesungguhnya sesiapa yang dipelihara olehmu akan terselamatlah.
       Ya Allah Ya Al-Aziz yang maha Mulia engkaulah yang termulia,agamu adalah mulia,nabimu dalah mulia,kitabmu adalah mulia,maka masukkanlah kami dikalangan yang Mulia.
          Ya Allah ya al-Jabbar ,yang maha perkasa,bantulah kami yang lemah ini. Mengatasi segala muslihat mereka yang memusuhi kami.Berilah kekuatan mu kepada kami.
Ya Allah ya Al- Mutakabbir yang maha Megah.engkau berhak memiliki sifat ini kerana tiada yang lebih hebat daripada engkau.maka jauhkanlah kami daripada sifat bermegah-megah hingga menyebabkan kami berhak menerima murkamu…
       Ya Allah,dengan namamu al-Khaliq,yang maha Pencipta,Ciptakanlah untuk kami yang terbaik,ciptakanlah zuriat yang baik untuk kami,kami mahukan (mintalah mengikut apa yang kita perlukan)Ciptakanlah kesempurnaan pada diri kami.
        Ya Allah dengan namamu Al-Barik,yang maha pembuat,buatkanlah untuk kami apa saja yang baik untuk kami dunia dan akhirat dan jauhkan daripada kami segala apa yang akan membinasakan kami.
          Ya Allah dengan nama Al-Musowwir yang Maha pembentuk bentuklah untuk kami apa yang kami kehendaki.Bentuklah untuk kami zuriat lelaki/perempuan,kembalikanlah kesempurnaan kami.hanya Engkau sahaja yang berkuasa untuk membentuk dan mengubah segala bentuk.
     Ya Allah ya Al-Ghaffar ,kami meminta keampunanmu,Ampunilah kami ya Allah,Seandainya Engkau tidak mengampunkan kami,pastilah kami akan sengsara dunia dan akhirat.
        Ya Allah, dengan namamu Al-Qohhar,yang maha pemaksa,kasihanilah kami,dan jangan Engkau paksa kami melakukan sesuatu yang kami tidak mampu melakukannya Janganlah Engkau paksakan kami ujian yang terlalu berat untuk kami,Sebaliknya Engkau paksalah mereka…….(sebut nama-nama) atau sesiapa saja untuk menerima kami apa-apa dari kami.Engkaulah maha segala-galanya.dan paksakanlah Musuh-musuh kami untuk melakukan sesuatu yang baik untuk kami.
          Ya Allah ya Wahhab ,Wahai tuhan yang Maha Pemberi berikanlah kami apa saja yang kami perlukan,(sebutkanlah) sesungguhnya apa yang engkau berikan tiada siapa yang dapat menghalangnya.Apa saja yang Engkau tidak berikan tiada sesiapa mampu memberikannya.
            Ya Allah Ya Razzaq Wahai Tuhan yang Maha Pemberi Rezeki. Berikan lah kami rezekimu yang banyak.Cukupkanlah keperluan kami.cukupkanlah keperluan ahli keluarga kami janganlah sampai kami meminta-minta akibat daripada kekurangan rezeki.
            Ya Allah Ya Fattah,Wahai tuhan Yang Maha Pembuka,Bukakanlah untuk kami kejayaan dalam apa jua Usaha Kami. Bukakanlah Segala pintu kefahaman kami , bukakanlah segala kesusahan dan kesulitan kami.
             Ya Allah Ya A’Liem,Wahai Tuhan yang Maha Mengetahui,Engkau mengetahui apa yang kami tidak ketahui,Engaku mengetahui apa didalam hati hambaMu,berikanlah kami apa yang Engkau ketahui baik untuk kami dunia dan Akhirat,Jauhkanlah dari kami apa-apa yang engkau ketahui tidak baik untuk kami dunia dan akhirat..
           Ya Allah Ya Qabidh,wahai Tuhan yang Maha Pencabut,Cabutlah segala Keburukkan yang ada pada kami,Janganlah Engkau cabut Nikmat yang Engkau telah berikan kepada kami lantaran daripada kelalaian dan kesilapan kami,Sesungguhnya akan binasalah kami tanpa Nikmatmu,Sebaliknya Engkau cabutkan saja segala kekuasaan yang ada pada musuh-musuh kami yang terdiri daripada orang-orang kafir ,Yahudi,Nasrani,Musyrik dan Munafik.
         Ya Allah ya Basith,Wahai Tuhan yang maha meluas,kuasa mu adalah luas,Nikmatmu adalah luas,Rahmatmu adalah luas ,segala-gala kepunyaan mu adalah luas ,luaskan Rahmatmu kepada kami ,luaskanlah pemberianmu kepada kami,luaskanlah pemeliharaanmu kepada kami.
         Ya Allah,Ya Khafidh ,Wahai Tuhan yang Maha Menjatuhkan,Engkau akan menjatuhkan siapa yang engkau kehendaki,maka jatuhkan mereka yang memusuhi kami,jatuhkanlah mereka yang berniat mengkhianati kami,Engkaulah Maha segala-galanya dan kami tidak ada kuasa dan upaya.
          Ya Allah Ya Rafi’,Wahai Tuhan yang Maha Mengangkat,angkatlah darjat kami di sisimu,angkatlah darjat kami didunia dan juga diakhirat.Angkatlah darjat kami di sisi mereka yang menghina Kami.
          Ya Allah Ya Mu’iz , Wahai Tuhan yang Maha Memuliakan,Engkau memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki,maka muliakanlah kami di dunia dan akhirat,muliakanlah kami di sisi mu yang memandang rendah kepada kami.Kalau tidak kepadamu ,Kepada siapa lagi hendak kami berserah diri.
             Ya Allah ,Ya Mudzil ,wahai Tuhan yang Maha Penghina,Tidak akan Mulia orang yang Engkau hina dan tidak akan Hina orang yang Engkau Muliakan,Maka kepada Mu lah tempat kami menaruh pengharapan kami,Sesungguhnya Engkau tidak akan Mensia-siakan kami,Janganlah Engkau Masukkan kami di kalangan mereka yang Hina.
            Ya Allah ,Ya Sami’ Wahai Tuhan yang Maha Mendengar, Dengarkan segala rintihan kami,dengarlah segala doa dan permintaan kami,janganlah Engkau palingkan dirimu daripada kami,Lantaran daripada kederhakaan kami ampunkanlah kami.
             Ya Allah,Ya Basir Wahai Tuhan Maha Meliaht,Engkau meliaht siang dan malam,Engkau melihat gelap dan Terang,Kepada mulah kami menyerahkan diri kami.Kami lemah tanpa penglihatan Mu , Engkau dengarkanlah untuk kami apa yang baik untuk kami,Engkau lihatkan untuk kami apa saja yang baik untuk kami siang dan malam,gelap dan terang.
             Ya Allah ,Ya Hakam ,Wahai Tuhan yang Maha Penentu Hukum,Segala Hukum-Hukummu adalah yang paling adil,Hukumkan yang baik untuk kami ,dan hukumkanlah yang sebaliknya untuk mereka yang berniat jahat kepada kami.Engkaulah yang Maha Menghukum,dan hukuman MU adalah dahsyat,Jauhkanlah kami daripada mendapatkan hukuman yang buruk dari MU.
             Ya Allah Ya A’dl,Wahai Tuahn yang Maha Adil,Tiada yang lebih adil dari MU, Kepada keadilan Mu kami beriman ,jadikanlah kami orang yang adil,jadikanlah kami ibu / bapa yang adil,jadikanlah kami di kalangan mereka yang sentiasa bersikap adil.
|           Ya Allah ya Latif,Wahai Tuhan yang Maha Lembut,Lembutkanlah Kami,Lembutkanlah hati Kami, Lembutkanlah hati (fulan bin fulan ) terhadap kami.
              Ya Allah Ya Khabir ,Wahai Tuhan yang Maha berwaspada ,Kewaspadaan Mu mencakupi segala pekara,peliahralah kami daripada segala malapetaka..
            Ya Allah Ya Halim,Wahai Tuhan yang maha penyantun,Layanilah kami dengan kesantunan Mu ,Kami berlindung diri dengan Mu daripada segala kekerasan Mu.
             Ya Allah ya A’Zim ,Wahai Tuhan yang Maha Agung,Engkaulah yang paling Agung,Tiada yang lebih agung daripada Mu, bantulah kami daripada segala pemimpin dan penguasa yang Zalim, Engkaulah Maha segala-galanya.
                 Ya Allah, Ya Ghafur,Wahai Tuhan yang Maha Pengampun ,Ampunkanlah segala kesalahan dan kesilapan Kami.Tukarkan kejahatan kami yang lalu dengan kebaikan.Hapuskanlah segala dosa-dosa kami.Kami berharap agar kami dapat mati dengan keadaan tiada dosa ya Allah,sesungguhnya azzbMu menanti mereka yang berdosa,
                 Ya Allah ,Ya Syakur, Wahai Tuhan yang Maha Menghargai segala amalan kebaikan hambanya,Tatkala manusia tidak menghargai segala usaha kebaikan kami kepada mereka,Maka Engkau hargailah segala kebaikan amalan kami.Engkaulah yang mengetahui akan kesungguhan kami,Janganlah Engkau sia-siakan segala amalan kami,kami sedar amalan kami terlalu banyak cacat dan kekurangannya , maka dengan nama Mu ini kami bermohon semoga Engkau terima segala amalan-amalan kami.
                       Ya Allah, Ya A’liy,Wahai Tuhan Maha Tinggi ,Tiada yang lebih tinggi kedudukannya melainkan Engkau,Maka tinggikanlah juga kami dalam penghidupan ini dan janganlah Engkau merendahkan Kami..
                        Ya Allah,Ya Kabir,wahai Tuhan yang Maha Besar,tiada yang memiliki kebesaran selain Engkau,jadikanlah kami hamba-hamba-Mu yang akan sentiasa membesarkan hanya Engkau.Janganlah Engkau jadikan kami dikalangan mereka yang membesarkan penghidupan dunia,Membesarkan harta,membesarkan kedudukan dan pangkat,membesarkan manusia.Kami sedar sikap sedemikian hanya akan menyebabkan engkau Murka ,maka jauhkanlah kami daripada segala yang menyebabkan kemurkaan-MU.
                       Ya Allah,Ya Hafiz, Wahai tuhan yang Maha memelihara,peliharalah kami semua,peliharalah anak-anak kami daripada segala bencana keburukan,peliharalah kesemua ahli keluarga dan mereka yang kami sayangi daripada segala yang tidak ingini,bencana, wabak, penyakit,  kemiskinan,perangai dan lain-lain keburukan.
                      Ya Allah , Ya Muqith , Wahai Tuhan yang Maha menepati Waktu, tiada yang lebih tepat daripada-Mu,setiap ciptaan – Mu telah Engkau berikan tempoh dan masa,berikanlah kami waktu yang embolehkan kami berbakti kepada-Mu.sebaliknya Engkau matikanlah kami bilamana Engkau ketahui dengan waktu itu kami hanya akan menjauhi -Mu.
                     Ya Allah,Ya Hasib, Wahai Tuhan yang Maha Penghitung, Tiada siapa yang lebih tepat dan cepat menghitung daripada -Mu. dengan keimanan kami terhadap nama dan sifat-sifat Mu ini, maka berilah penghitungan yang baik kepada amalan kami dan janganlah Engkau ambil kira keburukan dan kejahatan kami . Ampunkanlah segala kesalahan kami yang lalu..
                          Ya Allah, Ya Jalil, Wahai Tuhan yang memililki sifat ke Agungan ,tiada yang lebih agung daripada -Mu, terimalah pengakuan ikhlas kami ini dan tetapkan kami dalam keimanan ini ,bahawa tiada yang lebih agung dalam kehidupan kami melainkan Engkau.
                           Ya Allah, Ya Karim, wahai Tuhan yang Maha Mulia,tiada yang lebih mulia daripada – Mu ,maka muliakan kami yang beriman kepada kemuliaan-Mu, Buka kanlah hati mereka yang tidak beriman kepada kemuliaan -Mu.
                          Ya Allah,Ya Raqib, Wahai Tuhan yang Maha Mengawas , Pengawasan -Mu mencakupi setiap pelusuk alam ini,tiada  satu pun yang terluput daripada pemerhatian -Mu, maka berikanlah pengawasan -Mu kepada kami. perhatikanlah anak-anak kami, ahli keluarga kami, harta benda kami semasa ketiadaan kami.
                          Ya Allah , Ya Mujib, Wahai Tuhan yang Maha memperkenankanDoa,Perkenankanlah segala permintaan kami janganlah Engkau biarkan tangan -tangan yang menadah ini dalam keadaan kosong dan sia-sia,kasihanilah kami,cukupkanlah segala keperluan kami,jauhkan kami daripada keterpaksaan meminta dan mengemis,hanya kepada -Mu lah tempat kami Meminta.
                        Ya Allah ya Wasi’,Wahai Tuhan yang Maha Luas, Kurniaan -Mu adalah Luas,Rahmat-Mu juga adalah Luass, Maka luaskanlah Kurniaan dan Rahmat- Mu kepada Kami.
                        Ya Allah, Ya Hakim, Wahai Tuhan yang Maha Bijaksana, tiada yang lebih bijak daripada-Mu,Kebijaksanaan -Mu meliputi ciptaan-Mu dan segala hukum penetapan-Mu,maka Keimanan kami terhadap kebijaksanaan-Mu ini, berikanlah kebaikan daripadanya, jadikanlah kami dikalangan mereka yang sentiasa menyanjungi ciptaan dan hukum-hukum-MU,termasuk juga hukum syariat-Mu,janganlah Engkau jadikan hati dan pemikiran kami meremehkan hukum-hukum-Mu.
                   Ya Allah , Ya Wadud, Engkaulah Tuhan yang Maha Menyintai, Cinta -Mu adalah hakiki, Cinta-Mu adalah sejati, maka cintailah kami , teruskanlah menyintai kami dan jadikanlah kami dikalangan hamba-Mu yangmenyintai-Mu. menyintai Nabi utusan-Mu,Menyintai Kitab-Mu,menyintai Agama-Mu dan menyintai segala orang yang Engkau cintai.Jadikanlah hati kami benci kepada segala yang Engkau benci.
                   Ya Allah,Ya Majid , Engkaulah yang Maha Pemurah, Murahkanlah Kurniaan-Mu kepada kami,Murahkan rezeki-Mu kepada Kami.
                  Ya Allah , Ya Ba’is, Tuahn yang membangkitkan, kami beriman bahawasanya Engkau akan bangkitkan kami sesudah mati nanti, bangkitkanlah kami dalam kebaikan dan bersama orang -orang yang baik, bangkitkanlah kami untuk mendapatkan kebaikan,kemuliaan dan keindahan syurga-Mu. Janganlah Engkau bangkitkan kami dalam keadaan Dosa yang tidak terampun,ingatkan kami kepada hari pembangkitan -Mu ,janganlah Engkau lalaikan kami daripadanya.
                    Ya Allah , Ya Tuhan Kami ,dengan menggunakan sebahagian darpada nama-nama Mu yang baik ini, kabulkanlah permintaan kami.Engkau telah menjanjikan akan mengkabulkan permintaan mereka yang berdoa dengan menggunakan nama-nama Mu. Kabulkanlah permintaan kami Ya Allah,Janganlah Engkau sia-siakan doa kami ini.
                    Kami Beriman kepada -Mu,beriman kepada nama-nama Mu, dan beriman kepada sifat-sifat-Mu yang Agung.Tiada Tuhan melainkan hanya Engkau,tiada yang berkuasa melainkan hanya Engkau.
                      Wa solallaahu a’laa nabiyyikal karim wa a’laa aalihi wasohbihi ajmain,wal hamdulilah rabbil ailamin.
(Herbalis Hpa Shamsuddin & Rosmini) Perubatan Jawi…
Herba Penawar Al-Wahida… Kopi Radix….
017-579 5850
Langkawi Island..
InsyAllah…

Advertisements
%d bloggers like this: